U bent hier

Een middag over veerkracht en mooie initiatieven

Op zondagmiddag 5 november was er in het kader van Let’s Gro, het festival over de toekomst van Groningen, een middag in dorpshuis Ten Boer. Zo’n 30 mensen uit verschillende dorpen uit de voormalige gemeente Ten Boer, kwamen bij elkaar om mee te denken over de toekomst van de dorpen. 

Film en nagesprek

Eerst  was het tijd voor de vertoning van de film over Woltersum ‘Mijn dorp en de wereld’. Een film over de impact van de aardbevingen, de veerkracht van de bewoners en de invloed op de onderlinge verhoudingen. Aansluitend was er een nagesprek tussen Itamar Kool, de maker van de film en het publiek. Enkele reacties: “De film schetst een realistisch beeld. Dit geldt niet alleen voor Woltersum, maar voor het hele gebied.” En: “Ondanks de ellende, de lange procedures, waar we doorheen moeten, gaat tegelijkertijd het leven door. Onze veerkracht wordt op de proef wordt gesteld, maar toch zetten veel dorpelingen zich in voor het dorp. Er zijn ook ideeën en kansen voor vernieuwing.” 

Enthousiaste uitwisseling van ideeën

Dat bleek goed tijdens het volgende programmaonderdeel, waarin we met elkaar in gesprek gingen over ideeën om de dorpen mooier, socialer, veiliger en groener te maken. Initiatiefnemers uit de dorpen waren aanwezig om meer te vertellen. Dat deden ze aan de hand van posters met een omschrijving van hun initiatief. Zo was Marinus Vermue uit Thesinge aanwezig om te vertellen over de dorpsommetjes en Marijke Walker vertelde over de moestuin op palen in Lellens. Uit Woltersum was Albert Bakker aanwezig om te vertellen over de jeu de boules baan. En Freddy Kroese was er om zijn idee voor een kanoroute door Woltersum toe te lichten. Tenslotte lichtte de gemeentelijke gebiedsmanager Eric Mooij het idee voor het hondenspeelveld Ten Boer toe en vertelde gemeente-ecoloog Jaap Nanninga over biodiversiteit. 
Ook kwamen er leuke nieuwe ideeën naar voren, zoals een ommetje bij Ten Boer en een Knarrenhof, een plek om samen en toch zelfstandig te wonen, in het centrum van Ten Boer.
Het was erg mooi om te zien hoe iedereen enthousiast ideeën uitwisselde. 

De organisatie van de middag was in handen van de gemeente Groningen. 

Meer zien of weten?

Heeft u de film ‘Mijn dorp en de wereld’ nog niet gezien? Dan kunt u deze bekijken op de website van Itamar Kool.
Wilt u weten welke inspirerende initiatieven er nog meer zijn? Wilt u reageren op de ideeën van anderen?  Of heeft u zelf een idee voor uw dorp? Neem een kijkje op de website van de Stem van Ten Boer, en klik op uw dorp.