Loading

Definitief plan inrichting openbaar gebied Blinkerdlaan/Ommelanderstraat Ten Boer vastgesteld

Toelichting op het inrichtingsplan openbare ruimte in de Ommelanderstraat & Blinkerdlaan 
 

In het definitief ontwerp is het idee van de leefstraat helemaal toegepast op de Ommelanderstraat, vanaf de Stadsweg tot aan de Blinkerdlaan. Daarnaast zijn de entrees anders ingericht. Zo benadrukken we nog meer dat een automobilist een woonstraat inrijdt waar de auto te gast is.

We willen duidelijk onderscheid te maken tussen de leefstraat en de wandelpaden tussen de woningen. Daarom richten we de leefstraat in met klinkers en de wandelpaden met stoeptegels. Op deze manier zie je ook aan de bestrating waarvoor dat deel van de straat bedoeld is (als wandelpad of als leefstraat).

Tijdens de bewonersbijeenkomst op 27 september gaven bewoners aan dat de bestaande parkeerplaatsen niet goed waren getekend. Dit is aangepast in het definitief ontwerp. Ook is er rekening gehouden met de toegang naar de tuinen.

Bewoners gaven aan dat in sommige delen van de buurt sprake is van te weinig parkeerplaatsen. We hebben daarom in de buurt nieuwe parkeerplekken toegevoegd. Op dit moment zijn parkeervakken niet duidelijk herkenbaar aangeven, waardoor bewoners de parkeerplekken op verschillende manieren gebruiken. In het definitief ontwerp scheiden we de parkeervakken van elkaar met andere bestrating. Dat helpt om efficiënt te parkeren.

We hebben gemerkt dat de opstelling van de kliko’s tijdens de ophaaldagen ruimte kost. Hier houden we nu rekening mee in het definitieve plan.

In het concept ontwerp stonden op alle groene plekken (hofjes) tussen de woningen een ‘wadi’. Een wadi bergt regenwater en zuivert het water voordat het in de ondergrond zakt. In een wadi blijft alleen op piekmomenten water staan. Binnen enkele uren vloeit dit water alsnog weg. Bij het uitwerken van de wadi’s kwamen we bestaande bomen en kabel- en leidingstroken tegen, waardoor op sommige plekken geen ruimte meer is voor een wadi.

In het definitieve plan hebben we de inrichting van de hofjes uitgewerkt. De inbreng van de bewonersavond gebruikten we om de locaties van de speelvoorzieningen te bepalen. Aan sommige hofjes geven we een andere invulling dan in het schetsontwerp stond, daar plaatsen we nu bijvoorbeeld plantvakken en bankjes.

De gemeente houdt rekening met de wens van de bewoners om de buurt ‘groener’ te maken. Dat hebben we ook tijdens de bewonersavond aangegeven. De bewoners gaven ook aan dat ze liever geen hele grote bomen wilden in de buurt. Hiermee houden we rekening in het definitief ontwerp.

We vragen ook aan bewoners om mee te werken aan een groene buurt. Dit kan bijvoorbeeld door een groene erfafscheiding te plaatsen in haagvorm. Een andere mogelijkheid is een hederascherm als erfafscheiding te plaatsen. Toch liever een schutting? Dan is het mooi als de schuttingen die grenzen aan de openbare ruimte, dezelfde soort uitstraling hebben. In het definitief ontwerp geven we een voorbeeld van een schutting met verticale elementen en eenzelfde kleurbeits.

Bel of mail ons via telefoonnummer 14050 of versterkenenvernieuwen@groningen.nl.

Het definitief ontwerp vindt u hier op de website versterkenenvernieuwen.groningen.nl.