Luchtfoto van de Johan Rengersstraat in Ten Post
Loading

Gemeenteraad stemt in met Lokaal Plan van Aanpak 2024 Versterking

De gemeenteraad van Groningen stemde op 20 december in met het Lokaal Plan van Aanpak (LPA) 2024 voor de versterkingsopgave in de gemeente Groningen.

De gemeente bepaalt in dit Lokaal Plan van Aanpak welke onderzoeken, planvoorbereidingen en uitvoering de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) het komende jaar gaat doen. Daarbij is rekening gehouden met de beschikbare capaciteit voor de hele regio.

Op 25 april 2023 kwam het kabinet met een reactie op het rapport van de parlementaire enquête. Deze reactie heet: Nij Begun: op weg naar erkenning, herstel en perspectief. Naast excuses aan alle gedupeerden door de gaswinning bestaat de reactie van het kabinet uit 50 maatregelen, grotendeels gericht op het milder, makkelijker en menselijker maken van het schadeherstel en de uitvoering van de versterking. In dat licht zien we het LPA 2024 niet alleen als een opdracht, maar ook als een overeenkomst waaraan NCG en gemeente zich committeren en uitspreken het maximale te doen om de versterkingsopgave in lijn met dit lokaal plan van aanpak uit te voeren.  

Naast de opdracht voor de NCG, in onze gemeente gaat het voor 2024 om 291 gebouwen, biedt het Lokaal Plan van Aanpak inzicht aan de bewoners van de gemeente Groningen over waar we staan in de versterking. Dat betekent niet dat er op adresniveau in staat wat er gaat gebeuren, maar wel op dorpsniveau. 

In de gemeente Groningen zitten op basis van de diverse afspraken en risico inschattingen op dit moment ruim 5100 adressen in de versterkingsopgave. Ruwweg 2.100 daarvan bevinden zich in de dorpen en het buitengebied en 3.000 in (het oostelijke deel van) de stad Groningen.  De ervaringen tot nu toe laten zien dat bij het overgrote deel van de adressen in de stad geen of weinig versterking nodig is. Daardoor ligt de prioriteit bij de versterking in de dorpen van de voormalige gemeente Ten Boer.

Het LPA 2024 is een actualisatie van het Lokaal Plan van Aanpak 2023 en kijkt niet alleen vooruit maar ook terug op het afgelopen jaar. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) beoordeelt alle gemeentelijke Lokale Plannen van Aanpak en ook het LPA 2024 van de gemeente Groningen. SodM heeft het LPA 2024 inmiddels goedgekeurd.