Foto van uitreiking hervonden Stad en Land aan Dianne Maas
Loading

Jaarboek Hervonden Stad en Land gepresenteerd

De nieuwste editie van erfgoedjaarboek Hervonden Stad en Land ligt sinds deze zaterdag 25 november in de boekhandel.

Dorpsbouwmeester Dianne Maas-Flim ontving vrijdag 24 november het eerste exemplaar uit handen van wethouder Wonen Wijken en Ruimtelijke Ordening Rik van Niejenhuis. Zij werd in 2021 aangesteld als dorpsbouwmeester om recht te doen aan het erfgoed in de dorpen van de gemeente Groningen. Want, zoals van Niejenhuis stelt in het voorwoord van het jaarboek: “Elk dorp is uniek en verdient het dat zorgvuldig wordt omgegaan met haar kwaliteiten en dat daarop wordt voortgebouwd”.

Het jaarlijks terugkerende erfgoedjaarboek is het resultaat van een samenwerking tussen de dit jaar jubilerende 40-jarige Stichting Monument & Materiaal en de gemeente Groningen. Het jaarboek omvat onder meer een samenvattend overzicht van recent uitgevoerde archeologische en bouwhistorische onderzoeken en restauraties in de gemeente.
De uitreiking van het eerste exemplaar vond plaats in het Forum Groningen. Hervonden Stad en Land is verkrijgbaar. bij Forum Groningen, de boekhandels Van der Velde en Godert Walter en hopelijk binnenkort bij de Readshop in Ten Boer. 

Het jaarboek heeft drie onderdelen: archeologie, bouwhistorie, restauratie en transformatie.
Onder het kopje archeologie staan twee onderzoeken in het gebied Ten Boer beschreven:
Riekele Prinsstraat en Sportlaan in Ten Boer, vanwege de nieuwbouw van het kindcentrum, en de Dobbestraat in Woltersum.