Loading

Update versterking in Groningen stad – april 2024

De versterkingsopgave voor woningen en bedrijfspanden in de stad is in volle gang. Het gaat om ongeveer 2.670 woningen en bedrijfspanden, waarvan 1.490 van particulieren en 1.180 van woningcorporaties. Er zijn inmiddels veel versterkingsadviezen verstrekt.

Bijna alle adressen hebben een inspectie gehad. De meeste eigenaren hebben ook een beoordeling ontvangen. Wie deze nog niet heeft gehad, krijgt deze naar verwachting voor 1 juli per post.

  • Op norm verklaard
    Op dit moment zijn 1.808 woningen en bedrijfspanden op norm verklaard. 1.470 eigenaren hebben de brief met dit besluit inmiddels ontvangen. Ongeveer 40% van de op norm verklaarde woningen zijn huurwoningen en -panden.
     
  • Een vorm van versterking nodig
    Het aantal te versterken adressen is de afgelopen maanden gestegen. 436 woningen of bedrijfspanden hebben een vorm van versterking nodig. In vrijwel alle gevallen gaat het om lichte versterking. Het is opvallend dat de te versterken adressen bij de woningcorporaties procentueel (ruim 80%) veel hoger ligt dan bij particuliere adressen. Het gaat voornamelijk om appartementen.
     
  • Nog niet opgenomen en/of beoordeeld 
    Op dit moment wacht NCG nog op ongeveer 400 versterkingsadviezen. De uitkomst van deze laatste versterkingsadviezen is nog niet te voorspellen. 

Bij de meeste woningen en bedrijfspanden in de stad gaat het om relatief kleine versterkingen. Het soort versterking dat nodig is, zijn vaak spouwankers en binnenwanden of versterking aan de gevels. De overlast voor bewoners blijft waarschijnlijk beperkt.

Woningcorporaties zorgen zelf voor de versterking van hun panden. Huurders ontvangen informatie via hun eigen corporatie. Nijestee, Patrimonium en De Huismeesters proberen de versterking te combineren met hun meerjaren onderhoudsprogramma en verduurzaming van de woningen. De planning kan daardoor anders zijn dan bij particuliere woningen.