Loading

Update versterking in Groningen stad – juli 2024

De afgelopen maanden hebben veel woningeigenaren in Groningen duidelijkheid gekregen over eventuele versterking van hun huis. Inmiddels is bekend hoeveel huizen in de stad versterkt moeten worden. In de versterkingsopgave voor de stad staan in totaal ongeveer 2.675 adressen. Dat zijn de adressen waarbij Nationaal Coördinator Groningen (NCG) controleert of ze voldoen aan de veiligheidsnorm. Dit houdt in dat gekeken wordt of een woning bestand is tegen aardbevingen. 

De afgelopen maanden is er voor veel huiseigenaren duidelijkheid over versterking gekomen. 2.000 adressen in de stad zijn op norm. De beoordeling van de inspectie wees uit dat hun huis geen versterking nodig heeft. De NCG heeft de eigenaren geïnformeerd. 

Het aantal adressen in de stad dat niet op norm is, steeg de afgelopen maanden. Uit de beoordeling blijkt dat er een vorm van versterking nodig is. Het totaal aantal adressen dat niet aan de veiligheidsnorm voldoet en dus ‘niet op norm' is, is in de stad iets meer dan 600.

Bij bijna alle panden in de stad, is er nu duidelijkheid over de versterking. Twee derde van de adressen die versterkt moeten worden, is eigendom van de woningcorporaties. Een derde van de te versterken huizen is eigendom van particulieren. De meeste huizen waarbij versterking nodig is, liggen aan de oostkant van de stad. De versterking van particuliere woningen in stad begint na een periode van uitgebreide planvorming. Dit duurt ongeveer een jaar. Corporaties zorgen zelf voor de versterking van hun panden en informeren hun huurders rechtstreeks.