Loading

Vanwege extreme kou gaan 2 productielocaties van het Groningenveld op waakvlam

De NAM heeft vanmorgen op verzoek van het ministerie van EZK twee productielocaties op de waakvlam gezet, omdat er op dinsdag 9 januari extreem koud weer is voorspeld. Eén van deze locaties ligt in Midden-Groningen. Het gaat om de NAM locatie Spitsbergen bij Zuidbroek. De andere locatie is Scheemderzwaag in de gemeente Oldambt.

Het waakvlamniveau houdt in dat er een kleine hoeveelheid gas wordt geproduceerd. De productielocaties zijn dan gebruiksklaar voor het geval het nodig is om snel meer gas te kunnen winnen.

Meer gas winnen gebeurt alleen in een noodsituatie, bijvoorbeeld als morgen de gasopslag in Norg uitvalt. Daardoor kan er een tekort aan gas ontstaan waardoor niet alle huishoudens meer kunnen koken, en ziekenhuizen niet meer verwarmd kunnen worden.

NAM zal de productielocaties weer sluiten, als blijkt dat binnen een tijdshorizon van 14 dagen geen gemiddelde effectieve etmaaltemperatuur van -6,5 graden Celsius meer wordt verwacht. Zoals het er nu naar uitziet is dit het geval op woensdag 10 januari. De winning is dus minimaal, namelijk alleen de winning op de waakvlam op twee locaties voor ongeveer twee dagen.

De regio is in beroep gegaan tegen het gasbesluit omdat ze het besluit onduidelijk en op sommige punten zelfs tegenstrijdig vindt. Naar verwachting behandelt de Raad van State het beroep in het eerste kwartaal van 2024.