Foto wijk Van Starkenborg
Loading

Versterking stad Groningen: veel adressen veilig verklaard maar ook extra onderzoek nodig

Deze week krijgen 320 huiseigenaren in de stad Groningen, die in de versterkingsaanpak zitten, een brief van Nationaal Coördinator Groningen (NCG). In deze brief staat dat extra onderzoek nodig is bij hun huis. De informatie uit de eerdere opname is niet voldoende om te bepalen of de woning veilig genoeg is bij een (zware) aardbeving. Er is ook een deel van de adressen waar nog geen opname is geweest. Deze (extra) opname en beoordeling gebeuren in 2023. Naar verwachting zijn de meeste huizen in de stad veilig een is weinig versterking nodig. 
 

Aanpak tot nu toe

Ruim een jaar geleden begonnen de eerste opnames in de oostelijke stadswijken. Het gaat om 1100 adressen van de corporaties en ruim 1500 huizen van particuliere eigenaren. De opnames gebeurden volgens de zogenaamde typologie-aanpak. Dat is een methode die het proces van inspectie en beoordeling kan versnellen. In juni 2021 informeerde gemeente Groningen de particuliere eigenaren voor het eerst over deze versterkingsaanpak. De adressen van de woningcorporaties ontvangen de informatie via hun eigen corporatie.

Stand van zaken in december 2022

De opnames en beoordelingen van de adressen in de stad verlopen goed. Op dit moment zijn ongeveer 800 adressen ‘op norm’ verklaard: veilig bij een (zwaardere) aardbeving. Met die adressen hoeft niets meer te gebeuren. Bij de adressen die deze week een brief van de NCG ontvangen, is meer onderzoek nodig. Er zijn ook adressen waar de eerste opname nog moet gebeuren.

Wat gebeurt er in 2023?

De adressen die deze week een brief krijgen, vallen niet meer onder de snelle manier van inspectie (typologie-aanpak) maar krijgen een beoordeling via de reguliere beoordeling van NCG. Dat betekent dat bij (in ieder geval een deel van) de huizen een uitgebreidere opname nodig is. We verwachten dat alle adressen in 2023 geïnspecteerd en beoordeeld zijn.

Bekijk hier de video van NCG over de typologie-aanpak. 

Foto wijk Van Starkenborg