Fot van de Martinitoren
Loading

Versterking van huizen in de stad Groningen: update oktober 2023

In maart hebben we gemeld dat bij honderden panden in de stad extra onderzoek nodig was. Dat ging om onderzoek door Nationaal Coördinator Groningen (NCG) om te kijken of deze huizen wel of niet versterking nodig hebben. De verwachting was eerst dat in de stad nauwelijks versterking nodig zou zijn. Die verwachting is veranderd. Nu is duidelijk dat bij veel meer huizen dan verwacht, een vorm van (meestal lichte) versterking nodig is. 

Begin 2022 startte Nationaal Coördinator Groningen de inspectie van ongeveer 2700 gebouwen in de stad. Op dit moment zijn ruim 1200 adressen in de stad op norm verklaard, daar hoeft niets meer mee te gebeuren. Dit aantal stijgt gestaag. Daarnaast zijn er steeds meer woningen, op dit moment vooral in de wijk Beijum, die wel een vorm van, vaak lichte, versterking nodig hebben. Dat geldt tot nu toe voor bijna 200 woningen, zowel particulier- als corporatiebezit. NCG zorgt voor versterking van de particuliere woningen, de corporaties doen dit zelf. Ons uitgangspunt is dat bewoners zo weinig mogelijk last hebben van de uitvoer van de versterkingen

Het uiteindelijk aantal te versterken woningen is moeilijk te voorspellen, maar zal waarschijnlijk boven de 400 adressen liggen. Eind dit jaar weten we hoeveel huizen precies versterkt moeten worden in de stad. Moet uw huis versterkt worden? Dan hoort u dit van uw corporatie of van een van de bewonersbegeleiders van NCG als u eigenaar bent. In de jaren na 2023 start de versterking van panden in de stad Groningen.